Praktische tips ter voorbereiding op je reis naar Zuid Afrika

Gepubliceerd op 28 april 2023 om 19:28

Visum en Paspoort

  • Visum: Nederlandse reizigers kunnen als toerist tot 90 dagen zonder visum naar Zuid-Afrika reizen. Je krijgt dan een 'visum on arrival'.

  • Paspoort: Zorg ervoor dat je paspoort nog minimaal zes maanden geldig is na je geplande vertrekdatum.

Alleen reizen met je kind

Voor ouders die alleen reizen met hun kind is het cruciaal om goed voorbereid te zijn en alle benodigde documenten bij de hand te hebben. Voor uitgebreide en actuele informatie over reizen met kinderen, die aansluit op jou persoonlijke situatie kun je de website van de Rijksoverheid raadplegen.

Afrikaanse olifant

Vaccinaties en Gezondheid

  • Vaccinaties: Raadpleeg je huisarts of een gespecialiseerde kliniek voor de aanbevolen vaccinaties, zoals tegen gele koorts, hepatitis A en B, en tyfus.
  • Malaria: Afhankelijk van de regio's die je bezoekt, kan het nodig zijn om malariatabletten te nemen. Raadpleeg een arts voor advies.

 

Auto huren

Als je overweegt een auto te huren in Zuid-Afrika, zijn hier enkele handige tips:

  1. Rijbewijs: Zorg ervoor dat je een geldig rijbewijs hebt dat internationaal geaccepteerd wordt. Vaak is een internationaal rijbewijs aan te raden, hoewel een EU-rijbewijs meestal ook geaccepteerd wordt.

  2. Verzekering: Controleer welke verzekeringen zijn inbegrepen bij de huurprijs. Overweeg aanvullende verzekeringen voor meer dekking, zoals een schadeverzekering en diefstalverzekering.

  3. Wegcondities: De wegen in Zuid-Afrika kunnen variëren van snelwegen (met potholes!) tot onverharde wegen. Als je van plan bent om meer afgelegen gebieden te bezoeken, overweeg dan een 4x4 of een voertuig met hoge bodemvrijheid.

  4. Brandstof: Tankstations zijn over het algemeen goed verspreid, maar in afgelegen gebieden kan het handig zijn om de tank regelmatig bij te vullen. Kies voor een vol-vol brandstofbeleid om kosten te besparen.

  5. Veiligheid: Parkeer je auto altijd op een veilige plek, bij voorkeur in bewaakte parkeergarages of beveiligde parkeerplaatsen, vooral 's nachts.

  6. Navigatie: Overweeg het huren van een GPS of het downloaden van offline kaarten op je telefoon, omdat mobiel bereik in sommige gebieden beperkt kan zijn.

  7. Reservering: Het is aan te raden om je auto van tevoren te reserveren, vooral tijdens het hoogseizoen en populaire vakantieperiodes. Rentalcars.com is een veilige en en betrouwbare aanbieder voor het huren van auto's wereldwijd!

 

Verkeer in Zuid Afrika

  • Linksrijdend: In Zuid-Afrika rijdt men aan de linkerkant van de weg. Als je uit een land komt waar men rechts rijdt, kan dit even wennen zijn.

  • Nachtelijk rijden: Vermijd nachtelijk rijden, vooral buiten de steden. Wilde dieren kunnen onverwacht de weg oversteken.

  • Gelijkwaardig kruispunt: de regel is; wie het eerst stopt, mag het eerst weer doorrijden. Blijf altijd alert!
Impala

Rijbewijs

Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Zuid-Afrika, maar het is alsnog raadzaam (niet noodzakelijk) om een internationaal rijbewijs (IRB) van model 1968 aan te schaffen. Sommige verhuurbedrijven kunnen hier specifiek om vragen.

Neem ook altijd je Nederlandse rijbewijs mee. Het IRB is géén vervangend rijbewijs namelijk!

 

Voor Nederlandse burgers is het internationale rijbewijs verkrijgbaar bij de ANWB-winkel. Het maakt niet uit of je wel of geen lid bent van de ANWB. Je moet hiervoor persoonlijk naar de winkel gaan en je Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto meenemen. Na het invullen van het benodigde formulier krijg je het internationale rijbewijs direct mee. Je kunt een internationaal rijbewijs niet online aanvragen.

 

Stekkers en stopcontacten

  • Type M: Dit is een driepolige stekker met ronde pinnen. Klik hier om de M-stekker te bestellen
  • Wereldstekker: Het beste is om een universele wereldstekker mee te nemen die geschikt is voor type M stopcontacten. Hiermee kun je ook in andere landen goed voorbereid zijn. Klik hier om de universele wereldstekker te bestellen
  • Neem een stekkerdoos mee. Met een stekkerdoos heb je genoeg stopcontacten voor al je apparaten en hoef je maar een paar verschillende stekkeradapters mee te nemen. Zo heb je altijd genoeg plek om alles op te laden of aan te sluiten, zonder dat je met veel losse adapters hoeft te sjouwen. Het maakt je reisbagage een stuk overzichtelijker en je hebt altijd een oplossing voor handen.

 

Loadshedding

Load shedding, ofwel geplande stroomuitval, is een bekend fenomeen in Zuid-Afrika waarbij bepaalde gebieden tijdelijk van stroom worden afgesloten om het elektriciteitsnet te ontlasten. Als reiziger is het handig om op de hoogte te zijn van deze stroomonderbrekingen en je erop voor te bereiden. 

  • Wees op de hoogte: Check regelmatig de lokale nieuwsbronnen, websites van elektriciteitsbedrijven zoals Eskom, en sociale media voor aankondigingen over geplande load shedding.
  • Zorg voor zaklampen / kaarsen: Houd altijd een zaklamp / kaarsen met lucifers of aansteker bij de hand voor het geval de stroom uitvalt
  • Batterijpacks en powerbanks: Neem een ​​powerbank of batterijpack mee om je mobiele telefoon, tablet of andere apparaten op te laden tijdens een stroomuitval (en zorg dat deze dan ook is opgeladen voor de volgende stoomuitval)
  • Water: Zorg altijd voor voldoende drinkwater, vooral tijdens warme dagen wanneer de airconditioning uitvalt.
  • Cash geld: Zorg ervoor dat je altijd wat contant geld bij je hebt, omdat geldautomaten mogelijk niet werken tijdens een stroomuitval.
  • Openbaar vervoer: Wees voorbereid op vertragingen of annuleringen in het openbaar vervoer als gevolg van stroomuitval.
  • Vermijd liften: Gebruik geen liften tijdens een stroomuitval, omdat je vast zou kunnen komen te zitten.
  • Restaurants: Deze kunnen niet altijd alles serveren, ovens doen het bijvoorbeeld niet!
  • Blijf ontspannen: Load shedding kan frustrerend zijn, maar probeer kalm te blijven en te genieten van de unieke ervaring. Het is ook een goed moment om te ontspannen, kaartspelletjes te spelen of te genieten van de sterrenhemel.

 

Leeuwin

Wildlife

Respecteer altijd de natuur en de dieren. Voer geen wilde dieren en blijf altijd op een veilige afstand!

 

Wildparken

Bezoeken aan de wildparken in Zuid Afrika (tevens accomodaties en georganiseerde safari's) worden geboekt via sanparks.org/ 

Let op: Het is handig om dit al enige tijd van tevoren te boeken om jezelf te verzekeren van een plekje in de accommodatie naar keuze.

Dit geldt ook voor de safari's. 

SANParks staat voor South African National Parks en is de organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer en behoud van nationale parken en reservaten in Zuid-Afrika. Hun missie is om deze natuurlijke gebieden te beschermen, te behouden en toegankelijk te maken voor het publiek, terwijl ze ook duurzaamheid en ecologisch evenwicht nastreven. SANParks beheert een diverse reeks van parken, waaronder het Krüger National Park, Addo Elephant National Park en Table Mountain National Park.

Naast natuurbehoud spelen ze ook een belangrijke rol in educatie, onderzoek en toerisme.

Informatie over SANParks (South African National Parks) is afkomstig van hun officiële website: sanparks.org. Hier kunt je meer informatie vinden over hun missie, activiteiten en beheerde parken.

 

Een andere optie is om tours te boeken via bijvoorbeeld GetYourGuide. Deze tours zijn makkelijk online te boeken. Hier worden o.a. privé safari's met pick-up van en naar je hotel aangeboden, zowel full day tours als meerdaagse toursEr is een aanbod vanuit verschillende steden en locaties. Neem eens een kijkje tussen de verschillende opties en kijk welke met jou reiswensen matcht!

Valuta en geldzaken

  • Valuta: De Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) is de lokale valuta. Creditcards worden over het algemeen geaccepteerd in grotere steden en toeristische gebieden, maar het is altijd handig om contant geld bij je te hebben voor kleinere aankopen. 
  • Fooi: In restaurants en voor diensten is het gebruikelijk om een fooi te geven van ongeveer 10-15% van de rekening.

Weer en klimaat

Het klimaat in Zuid-Afrika varieert sterk per regio. De beste tijd om het land te bezoeken is tijdens de wintermaanden (mei - september) wanneer het droger en koeler is.

 

Met deze tips ben je hopelijk goed voorbereid op een fantastische reis naar Zuid-Afrika! Geniet van de adembenemende landschappen, de wilde dieren, en de rijke cultuur die dit prachtige land te bieden heeft. Veel reisplezier!

 

Vergeet ook niet de blog 'Algemene Reistips' er op na te slaan. De tips voor Zuid Afrika die hier staan, zijn een aanvulling op dat blog!

Kijk ook eens naar de blog 'Backpack-info' als je overweegt om met een backpack te reizen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.