11 Praktische tips ter voorbereiding op je reis naar Maleisië

Gepubliceerd op 22 april 2024 om 14:14

Als je plannen hebt om naar Maleisië te reizen, zijn er een paar dingen die handig zijn om te weten. Daarom heb ik 11 tips voor je verzameld die je een goed overzicht geven van wat je moet regelen en waar je op moet letten. Wij vinden het altijd fijn als alle belangrijke informatie overzichtelijk bij elkaar staat, zodat je niet tientallen websites hoeft af te struinen om een compleet beeld te krijgen. Na het lezen van deze korte tips en adviezen kun je zelf nog verder op zoek naar meer details over specifieke onderwerpen die je interesseren. Hopelijk heb je er wat aan!

We gaan op vakantie naar Maleisië, maar wat is de beste reistijd?

Maleisië heeft een tropisch klimaat met hoge temperaturen en regenbuien gedurende het hele jaar. Over het algemeen zijn de maanden maart tot oktober de beste tijd om te reizen, met minder regen en aangename temperaturen.

 

Visum en paspoort

Voor veel nationaliteiten is een visum niet nodig voor een verblijf tot 90 dagen. Zorg ervoor dat je paspoort minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst!

Alleen reizen met je kind

Voor ouders die alleen reizen met hun kind is het erg belangrijk om goed voorbereid te zijn en alle benodigde documenten bij de hand te hebben. Een getekende toestemmingsverklaring van de andere ouder is vereist als je gedeelde voogdij hebt. Als je als ouder volledige voogdij hebt, dien je een BRP-uittreksel mee te nemen waaruit blijkt dat je de volledige voogdij hebt. Dit document is 3 maanden geldig (vanaf de uitgiftedatum). Voor uitgebreide en actuele informatie over reizen met kinderen, die aansluit op jou persoonlijke situatie kun je de website van de Rijksoverheid raadplegen.

 

Vaccinaties en Gezondheid

Als je naar Maleisië gaat, zijn er een paar vaccinaties die worden aanbevolen, namelijk de DTP-prik, die beschermt tegen difterie, tetanus en polio (het kan zijn dat jij die al hebt of nog geldig is uit de Rijksoverheidsvaccinaties bij het kind) . Vooral als je langer dan 28 dagen blijft, is deze vaccinatie verplicht. Daarnaast wordt het aangeraden om je tegen hepatitis A te laten vaccineren; dat is echt iets wat elke reiziger naar Maleisië nodig heeft.

 

Voor de BMR-vaccinatie geldt dat je deze alleen nodig hebt als je deze ziektes nooit hebt gehad of nog nooit bent ingeënt. Als je van plan bent om drie maanden of langer in Maleisië te blijven, is een hepatitis B-vaccinatie ook verstandig. Als zorgmedewerker heb je de hepatitis B misschien al wel!

 

Rabiës is ook een vaccinatie waar je aan kan denken (hondsdolheid), want er is een risico in Maleisië. Hetzelfde geldt voor Japanse encefalitis. Of je voor deze vaccinaties kiest is aan jezelf, en afhankelijk van je persoonlijke wensen en plannen.

 

Gele koorts is alleen relevant als je uit een gebied komt waar deze ziekte voorkomt, of als je meer dan 12 uur in zo'n gebied in transit bent geweest.

 

De meeste vaccinaties moet je minimaal 14 dagen voor vertrek halen om goed beschermd te zijn. Voor DTP heb je meerdere prikken nodig, dus als je die nog nooit hebt gehad, moet je minstens vijf weken voor vertrek een afspraak maken. Zorg ervoor dat je op tijd je afspraken regelt, zodat je zonder zorgen op reis kunt gaan.

 

Het is belangrijk om voor vertrek naar Maleisië advies in te winnen bij een medische professional of een reiskliniek over de aanbevolen vaccinaties en maatregelen. Zij kunnen je het beste informeren over welke malariapillen het meest geschikt zijn voor jouw reis en welke andere voorzorgsmaatregelen je kunt nemen.

 

Muggenpreventie

Er zijn verschillende preventieve maatregelen die je kunt nemen om het risico op malaria en andere door muggen overgedragen ziekten te verminderen. Gebruik bijvoorbeeld DEET of andere muggenwerende middelen op onbedekte huid en draag lange mouwen en broeken, vooral tijdens de schemering en 's nachts wanneer muggen het meest actief zijn. Niemand vind het fijn om vol te zitten met van die vreselijke jeukende muggenbulten! Bovendien blijft er een kans op ziektes door muggen, dus better safe than sorry! Wees alert op symptomen zoals koorts, koude rillingen, spierpijn, hoofdpijn en vermoeidheid. Als je denkt dat je symptomen van malaria hebt, zoek dan onmiddellijk medische hulp. 

 

Slaap ook onder een muggennet. Dit houdt natuurlijk niet alleen de muggen tegen maar ook alle andere kriebelbeestjes! Ik voel me persoonlijk altijd een stuk veiliger onder een muggennet, want ik ben toch echt niet gek op insecten (en al helemáál niet in mijn bed!) 

 

Kota Kinabalu

Transport

Het openbaar vervoer in Maleisië is goed ontwikkeld met treinen, bussen en binnenlandse vluchten. De Grab-app (vergelijkbaar met Uber) is ook populair en handig voor het regelen van taxi's.

 

Wil je flexibeler zijn? Overweeg het huren van een auto, voor de ultieme vrijheid! Rentalcars.com biedt wereldwijd betrouwbare service en een breed voertuigaanbod. Ontdek de vrijheid van de weg en reis op jouw eigen manier! Een andere zeer betrouwbare optie waarin je van alles verzekerd bent is SunnyCars. Het is aan jou waar jij je prettiger bij voelt, maar deze twee opties zijn aanraders!

 

Autohuur en rijbewijs

Het huren van een auto in Maleisië is een goede manier om het land op eigen tempo te verkennen. Hier zijn enkele tips en belangrijke punten om te overwegen als je een auto wilt huren in Maleisië:

 

Denk er aan, je hebt een internationaal rijbewijs nodig (aan te vragen bij de fysieke winkels van de ANWB, niet online). Voor Nederlandse rijbewijzen is geen internationaal rijbewijs vereist, maar het kan handig zijn om er een bij je te hebben, vooral als je van plan bent om naar andere landen door te reizen.

 

De minimumleeftijd voor het huren van een auto varieert meestal tussen 21 en 23 jaar, (afhankelijk van het autoverhuurbedrijf). Een toeslag kan gelden voor bestuurders onder een bepaalde leeftijd en zorg er ook voor dat de autoverhuurder een uitgebreide verzekering aanbiedt. Controleer of deze dekking biedt voor schade aan derden, diefstal en schade aan het voertuig. Overweeg een aanvullende verzekering af te sluiten als de basisdekking niet voldoende is. Je wil niet op vervelende problemen stuiten!

 

Meestal vereist het autoverhuurbedrijf een borg via creditcard. Controleer altijd even de voorwaarden van de borg voordat je de auto huurt. Het is raadzaam om van tevoren een auto te reserveren, vooral tijdens het hoogseizoen of in populaire steden. 

 

De meeste autoverhuurbedrijven een auto met een volle tank leveren en verwachten dat je de auto ook met een volle tank terugbrengt. Mocht je met een (half) lege tank vertrokken zijn, zorg er dan in ieder geval voor dat je minstens met hetzelfde, maar niet veel minder. Dat is wel netjes.

 

Houd je aan de verkeersregels en snelheidslimieten. In Maleisië rijdt men aan de linkerkant van de weg. Overweeg absoluut om een navigatiesysteem of een app voor je smartphone te gebruiken om gemakkelijk je weg te vinden. Kaartlezen is natuurlijk wel wat uit de tijd he!

Houd er  ook rekening mee dat veel snelwegen en bruggen tolheffingen hebben in Maleisië. Zorg ervoor dat je voldoende contant geld bij je hebt of dat je een elektronische tolbadge gebruikt (soms zit dat bij de gehuurde auto er in. Let wel op; dit wordt bij inleveren van de auto wel met je verrekend uiteraard.

 

Voordat je de auto meeneemt, inspecteer het voertuig grondig op eventuele bestaande schade en maak foto's als bewijs. Daarmee kan je aantonen dat schade die al aan het voertuig zat die wordt opgemerkt bij inleveren, niet door jou veroorzaakt is. Wel zo handig! Je wilt niet voor het blok gezet worden toch?

 

Valuta

De valuta van Maleisië is de Maleisische ringgit (MYR). Op veel plaatsen kan je je creditcard niet gebruiken (bijvoorbeeld als je op jungletour gaat. Zorg dat je van tevoren voldoende geld pint. Dan kom je niet voor vervelende situaties te staan. Hoe vervelend is het als je niet kan betalen?!

 

 

12Go / 12Go(Asia)

12Go (Asia) is een uiterst handige website voor reizigers die door Azië trekken. Dit platform biedt een de perfecte keuze voor het boeken van treinen, bussen, veerboten en zelfs vluchten (binnen Azië). De website is enorm makkelijk in gebruik, je kan overzichtelijk de prijzen vergelijken en direct reserveringen maken, allemaal op één plek. Het bespaart je niet alleen tijd, maar ook het gedoe van het navigeren door verschillende lokale websites en talen. Kortom, 12GoAsia maakt het reizen in Azië een stuk soepeler!

Accomodaties

Nu hebben we het gehad over alle praktische zaken, van het voorbereiden van de juiste documenten tot het vervoer organiseren. Maar waar wil je slapen? Je kan makkelijk accommodaties boeken via Booking.com. De meeste mensen kennen deze wel! Van luxe hotels tot de kleinste hostels en alles daartussen. Je kan er voor kiezen dit gedurende je reis te doen, of al van tevoren zodat je weet wat je kan verwachten. Beide opties zijn goed. Wat past er bij jou? 

 

Een andere optie die met name backpackers ook veel gebruiken, waar ik zelf nog nooit mee heb geboekt, maar op reis erg veel positieve verhalen over heb gehoord is HostelWorld. Hier vind je hostels over de hele wereld mee! 

 

Heb je interesse in een overnachting in Bako National Park? Je kan dit boeken via de officiële website en het is low budget. Het is wel verstandig om dit ruim van te voren (lees: een aantal maanden) te boeken indien mogelijk. Het is wel zo dat dit dan je reis wat meer vastlegt, maar dan ben je wel verzekerd van een plekje. Geloof me, het is de moeite waard!

 

Kleding

Maleisië is overwegend een moslimland, dus respecteer de lokale cultuur en draag bescheiden kleding, vooral als je religieuze plaatsen bezoekt. Lichte kleding vanwege de hitte is aan te raden. In religieuze plaatsen is het gebruikelijk om je knieën en schouders te bedekken. Dit betekent meestal dat je kleding tot over de knieën en over de schouders moet reiken. Lange broeken of rokken en shirts met mouwen zijn vaak geschikt.

 

Een bedekkende doek die je bij tempels draagt, wordt vaak een "sarong" genoemd. In verschillende culturen en religies wordt dit kledingstuk gebruikt om het lichaam te bedekken uit respect voor heilige plaatsen. In Maleisië wordt het bijvoorbeeld vaak gedragen bij het betreden van tempels. Het is handig om er zelf een mee te nemen, want niet bij elke tempel worden ze verstrekt.

Vind hier een leuke sarong of koop er ter plaatse een! Het is altijd handig er een bij je te dragen in je daypack, je weet immers nooit waar het misschien van pas kan komen!

 

De Maleise keuken

In de Maleise cultuur is het belangrijk om respect te tonen voor het eten. Eet altijd met je rechterhand en gebruik de linkerhand niet om voedsel aan te raken, omdat deze als onrein wordt beschouwd.

De Maleise keuken is een smaakvolle mix van invloeden uit de Maleise, Chinese, Indiase en inheemse culturen. Maleisië staat bekend om zijn heerlijke gerechten zoals Nasi Lemak, Roti Canai en Char Kway Teow. Wees niet bang om street-food te proberen!

 

Hopelijk kom je op weg met deze (basis) tips, maar we nodigen je van harte uit om contact met ons op te nemen als je nog vragen hebt! 

Streetfood Kuching

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.